Vi välkomnar hösten

Det är fredag! Härliga tider och glada miner, så klart. Vad bjuder då denna helg på? Självklart hoppas vi på att du kommer att unna dig lite goda viner och lika god mat. Det är nämligen någonting som gör livet lite bättre, dessa njutningsämnen.

Mat och dryck i höst

Men det är viktigt att kunna ha koll på rätt dryck och mat för säsongen för att maximera ens njutning. Nu är det ju höst, och trots att solen fortfarande skiner utanför fönstret, är det snart mörkt när klockan närmar sig kvällen. Då är det självklart inte en sallad en blir sugen på? Och inte heller lockar en nygrillad köttbit. Nej på hösten ska vi använda säsongens råvaror för att få till rätt mat. Grytor är helt klart höstens rätt, och det finns otroligt mycket att välja på när en ska laga mat. Så här i Oktober rekommenderas att använda mycket svamp, och för många kanske det låter tokigt, men en god svampgryta kan vara perfekt en fredagskväll tillsammans med nära och kära, sambo eller övriga familj.

Mer mat!

Kantareller är ju självklart en av de goda svamparna som du kan ha i grytorna, och eftersom det verkligen är en säsongsvara bör du plocka på dig mycket nu när det finns. Om du har möjlighet bör du dessutom ta dig ut i naturen för att plocka egna. Att hitta bra svampställen är inte det lättaste, men det går. Och när du väl har hittat dit är det bara plocka, och sedan frysa in (nog för att de är godast på hösten, men visst kan man bli sugen även på våren). Utöver mat med svamp är andra grytor så som köttgryta med morötter , kycklinggryta med curry eller varför inte en grönsaksgryta till vegetarianen?

Dryck

Det du ska tänka på när du lagar är att använda dig av höstens råvaror, det räcker hela vägen och snart kommer du att sitta med en tallrik av god mat. Hitta recept för grytan här. För att veta vad du ska dricka till din mat bör du läsa vårt tidigare inlägg ”Välj rätt dryck till festen” så ska du snart hitta rätt dryck. Självklart är rödvin höstens dryck, men det finns även andra alternativ.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *