Linas matkasse

Måltids kit startups har blivit en stor affär i USA sedan spricker på scenen under 2012. Genom nyligen passerat fem miljoner månatliga måltider är blått Förkläde nationell ledare, med mer än $ 190 miljoner i finansiering, månatliga intäkter på mer än $ 40 miljoner och en $ 2 miljarder värderingen. Och med sina egna stora investerare och hundratusentals måltider, pläterad och HelloFresh är nafsa på sina klackar.

linas matkasse

Mat på nätet!

Måltiden kit är en relativt enkel affärsidé: ta en låda och fylla den med färska livsmedel vid de delar som behövs för en middag och sedan skicka den. Och medan  alla tre startups lanserade amerikanska verksamheten ungefär samtidigt under sommaren 2012  (HelloFresh öppnat butik i en handfull europeiska länder, där den gör huvuddelen av sin verksamhet, under månaderna innan), alla kredit inspirationen till idén att en föregångare föga känd i USA, den svenska start Linas Matkasse. HelloFresh moderbolaget Rocket Internet i Berlin och senare Blue förkläde och ströks grundare lag, alla såg Linas Matkasse nå $ 45 miljoner i årliga intäkter tjänar Sveriges mindre än 10 miljoner människor i trustpilot. “Marknaden var mogen”, säger blått Förkläde vd Matt Salzberg.

Dessa amerikanska startups har satt igång en ny måltid kit rush som har några gråter “bubbla” och andra vadslagning att de kommer att bli nästa stora grej i livsmedel. För mer information om deras uppgång, se Forbes täckmantel från 2 november frågan  här .

Linas matkasse

Men hur är det med Linas Matkasse, företaget som skapat en kategori när det lanserades 2008? Företaget är fortfarande aktiv och växande, med mer än $ 120 miljoner i årliga intäkter. Under 2011 vd Niklas Aronsson och hans grundare och syster  Lina Gebäck tog utomstående investerare, sedan igen i juli, när  Herkules Capital investerade.  ” Vi ser samma potential som investerare investerat i blått förkläde och Hello Fresh” matkassen, säger Herkules managing partner Sverre Flåskjer.

Nås via e-post, verkade Linas Matkasse VD Aronsson i fred med andra företag som tar sin start idé och fortfarande hausse om kategorin han hjälpt till att skapa. Se nedan för Forbes’ intervju med Aronsson, lätt redigeras för tydlighetens skull.

Varför Linas Matkasse ta fart när den gjorde? 

Niklas Aronsson: Jag måste vara ödmjuka säga att vi hade tur med vår timing.

De stora livsmedelskedjorna fortfarande verkligen syrade från deras misslyckade online-drag ungefär fem år tidigare, medan vi kom fram med en prisvärd tjänst med stor relevans för familjer. Och på den tiden, online-beteende var mycket mer mogna sedan fem år tidigare. Hela situationen gav mig ganska bra försprång och vi tog strax utanför, eftersom vi träffade verkligen behovet av familjer som serverar god mat till sina familjer varje dag med stor variation.

I Sverige, liksom i många andra länder, både män och kvinnor arbetar heltid, så förbereder en hälsosam middag på kvällen för familjen blir mer och mer en utmaning.

Växande inom linas matkassar

F: Vad var den svåraste delen av växande LM, kanske logistik? Vad är du mest stolt över?

NA: Jag är verkligen stolt blev vi en logistisk företag utan att äga en enda bil.

Vi har mindre utmaningar varje dag på logistiken, men vi har det i våra egna händer, eftersom vi utvecklat backend det. Vi äger inte bilar, men vi har direktkontakt med alla 1.000 förare, som levererar 76 påsar per minut på leverans nätter med en träffsäkerhet på, hålla på, 99,98%!

Ledsen för att få ivrig här!

F: Hur ser du på måltiden kit industrin idag? Kan du förklara din inställning till expansion på nya marknader?

NA: I höst har varit den snabbast växande någonsin. I en vecka bara hade vi över 7000 nya kunder i ett av våra marknader. Vi tar också ganska stora steg i marginaler vi växer som har stora effekter på nedersta raden. Ett annat exempel: Vi gick in Norge ungefär 18 månader sedan. Idag är vi på väg att bli nummer en spelare där medan redan visar lönsamhet bottom-line.

Vi gör tre länder i dag och har kontakter med en annan 15 eller så. En överlägsen, hög kvalitet kundupplevelsen är avgörande för oss, så skulle vi aldrig kompromissa om att för den skull snabbt in många nya marknader samtidigt. Vi har lärt oss från våra egna misslyckanden också, så vi är lite försiktig innan en ny marknad. Med detta sagt, vi är ganska säkra på våra sju års erfarenhet av att bygga konceptet, inklusive IT / logistik ryggrad, marknad etc. Så entreprenören inom mig säger, “Kör”, men laget runt omkring mig håller mig på en hälsosam tidslinje .

Andra bolag inom mat

F: Rocket Internet sade företaget var inspirationen till HelloFresh, som snabbt nådde ett gäng europeiska länder. Vad var LM reaktion på det?

NA: Jag känner mig hedrad varje gång vi får e-post eller samtal från hela världen insåg vi har inspirerat både små och stora aktörer.

Vi har också lärt sig i alla våra marknader som det bästa som kan hända är att du är fler spelare på marken dela kostnaderna för att utbilda marknaden. HelloFresh har till exempel gjort ett bra jobb i Holland. Så nu när vi går in i sådana marknader, är medvetenheten om begreppet redan finns där. Dessutom är marknaden tillräckligt stor för mer än en spelare också, så jag tror inte att vi kommer att betona dem heller.

För oss fokusera är och har alltid varit, verkligen viktigt för att kunna leverera en förstklassig service och att få ordning ekonomi rätt. (Vi har varit lönsamt sedan start.)

Företaget

F: Företag som Blue Förkläde och HelloFresh båda värderas av investerare till mer än $ 2 miljarder. Är det ett bevis på framgången för denna marknad som LM har visat, eller investerare över entusiasm?

NA: Jag har träffat Matt [Salzberg, blått Förkläde VD] ett par gånger, och jag vill bara säga att han är stor och förtjänar stor framgång.

Vi är på något sätt ett annat djur i detta utrymme och jag är mer positiv till att växa med nedersta raden också. Rätt eller fel, kommer den framtida berätta.

 I varje fall är marknaden möjlighet enorm-det kommer att finnas flera spelare-men vi känner väl positionerat för att vara en av de ledande aktörerna i det utrymmet och vi därför förstå investerarnas entusiasm och höga värderingar.

linas matkasse 37.000 – 6

linas matkasse recept 700 – 2

linas matkasse meny 200 – 0

linasmatkasse 1.900 – 5

linas barnkasse 150 – 2

linas välj själv kasse 200 – 1

linas supersnabba kasse 100 – 0

linas snabba kasse 90 – 1